Keguguran rambut adalah masalah normal bagi semua wanita especially untuk individu yang bertudung. Ramai sanggup melabur wang dengan jumlah besar semata-mata untuk membeli produk-produk syampu mahal, tonik rambut, pergi membuat rawatan di salon tetapi masih tidak dapat menyelesaikan masalah keguguran.

Jom kita lihat cara terbaik bagaimana untuk mengurangkan dan menghalang masalah ini daripada terus menghantui anda.

  • Jangan Kerap Sikat Rambut

Please! Kalau dah tau rambut senang gugur, jangan sikat rambut. Kalau nak sikat rambut pastikan jangan merentap rambut terlalu kuat.

Cara menyikat: Genggam sebahagian rambut lalu pegang di bahagian tengahnya dan sikat penghujungnya dulu, barulah kemudian sikat dari bahagian kulit kepala ke bahagian tengah. 

  • Guna Sikat Bergigi Jarang

Cuba cari sikat yang bergigi jarang. Dengan cara itu, ia tidak akan menarik rambut sepenuhnya seperti mana sikat normal.

  • Hilangkan Kusut Rambut Sebelum Syampu

Sebelum membasuh rambut, pastikan ia disikat terlebih dulu supaya kekusutan pada rambut menjadi rapi. Jika anda menyampu rambut semasa ia kusut, risiko untuk lebih banyak rambut gugur adalah tinggi.

  • Tocang Rambut Sebelum Tidur

Sebelum tidur, tocangkan rambut dan tarik penghujungnya ke tepi leher. Cara ini dapat mengelak rambut gugur banyak dan rambut tak kusut langsung lepas bangun tidur.

  • Makan Makanan Tinggi Protein

Ikan, kekacang seperti soya dan daging adalah sumber makanan yang tinggi protein. Ini kerana kebanyakan makanan yang mengandungi protein turut ditemani faedah B-12 yang baik untuk kekuatan dan pertumbuhan rambut!

  • Berhenti Gunakan Haba Pada Rambut

Elak keringkan rambut guna mesin pengering rambut. Haba panas akan buat akar rambut lemah dan boleh mematahkan rambut. Biar sahaja rambut kering dengan udara.

  • Berhenti Warnakan Rambut

Pewarna rambut tentunya mengandungi bahan kimia di mana ia kemudian menyerap ke dalam helaian rambut sehingga ke akar. Lebih-lebih lagi kalau anda mahu menukar warna rambut, ketika itu tukang rambut akan menggunakan sejenis kimia penanggal untuk proses ‘bleaching’.

  • Minum Banyak Air Putih

Minum 4 hingga 8 gelas sehari akan menyalur kelembapan pada rambut malah menggalakkan rambut supaya lekas tumbuh!

  • Pakai Minyak Kuatkan Rambut

Gunakan minyak natural seperti minyak argan atau kelapa untuk disapu pada kulit kepala mahupun keseluruhan helaian rambut. Tak perlu banyak, cukup sekadar lima hingga tujuh titik minyak untuk disapu rata ke seluruh bahagian kepala.

  • Jangan Ikat Terlalu Ketat

Gunakan getah lembut seperti getah yang diperbuat dari fabrik baldu. Harus diingatkan juga, sanggul tersebut jangan diikat terlalu kuat, jarakan sedikit ikatan getah dengan kulit kepala supaya ikatan tersebut tidak akan menarik bahagian akar rambut sehingga membuatkannya lemah.

  • Basuh Rambut Selang 4 – 7 Hari

Basuh rambut 4 hingga 7 hari sekali kerana mencuci dengan kerap akan buat keadaan kepala dan rambut jadi terjejas di mana syampu akan menarik keluar minyak semula jadi yang dihasilkan kulit kepala. Ingat! Syampu pada bahagian kulit kepala sahaja tahu? Elak menggosok syampu pada helaian rambut.

SYOR TAMBAHAN
PRODUK RAMBUT PALING HEBAT DI MALAYSIA…
TOPPIK HAIR BUILDING FIBER | RAMBUT LEBAT 30 SAAT JE, MACAM MAGIC TAPI BENAR !

toppik-1

Psikologi Rambut Gugur

Orang yang rambutnya kurang, memanglah rasa kurang yakin diri apabila menghadiri jamuan ataupun berbual-bual dengan orang lain, seolah-olah orang lain sedang perhatikan bahagian kepala sendiri yang telah mengalami kebotakan.Jikalau diberi pilihan, siapalah yang ingin kepalanya botak tidak berambut?

Kalau gunakan terapi rambut yang dikatakan begitu hebat sekali yang diheboh-hebohkan media, ianya amat mengambil masa dan kosnya sangat tinggi, malahan kesannya tidak menentu.

LEBIH CEPAT DARIPADA MASAK MAGGI !

Berasal dari Amerika Syarikat, Toppik Hair Building Fiber merupakan hasil kajian saintifik yang telah terbukti kesannya semenjak beberapa dekad yang dahulu. Ianya efektif, berkesan malahan amat mudah digunakan. Toppik Hair Building Fiber diperbuat daripada keratin protein yang seolah-olah menyerupai fiber rambut manusia yang sebenar diperoleh daripada bulu biri biri. Dengan ringkasnya, toppik ni bagi rambut anda lebat dalam beberapa saat JE …..

SAINS SERAT TOPPIK

picture1

 

Hasil daripada pengguna teknologi nano tercanggih, toppik Fiber keratin ini mampu menghasilkan caj – caj elektrostatik yang amat kuat antara fiber. Malahan, ia sesuai diguna oleh umat islam kerana tidak mengandungi bahan tidak halal….

Hasilnya, ia akan memanjangkan rambut anda, di samping memperbanyak cabang -cabang rambut untuk menjadikan rambut anda lebih lebat dan bergaya. Cabang-cabang rambut ini yang terbentuk seolah – olah rambut anda yang sebenar dan kelihatan amat “real” sekali dan anda pasti tidak akan dapat membezakan yang mana rambut ori dan yang mana rambut Toppik.

picture-2

Dengan adanya Toppik Hair Building Fiber, anda tidak payah lagi risau tentang menghadiri ke jamuan- jamuan atau aktiviti- aktiviti yang melibatkan bilangan peserta yang ramai, kerana rambut anda telah menjadi begitu anggun dan bergaya sekali. Anda juga boleh membentuk apa – apa jua stail rambut walaupun anda sedang menggunakan Toppik.

picture-3

Apa yang anda perlu buat ialah menaburkan Toppik Hair Building Fiber kepada bahagian kepala anda yang kurang rambut, menepuk bahagian rambut tersebut dengan ringan untuk menyingkirkan serbuk fiber yang berlebihan. Kemudiannya anda boleh membentuk stail rambut yang anda sukai dan akhir sekali anda menetapkan stail rambut tersebut dengan Toppik Fiberhold Spray.

Produk Toppik boleh dijumpai di Farmasi – farmasi ,kedai rambut ,klinik yang tertentu di malaysia.

Anda boleh layari https://toppikmalaysia.com/about-us/get-toppik-from-our-agent/ untuk keseluruhan agent list untuk toppik di Malaysia.

picture-4

Meningkatkan Prestasi Kehidupan

Dengan adanya Toppik, anda bebas menjalankan apa – apa jua aktiviti, termasuklah bersukan dengan jejaka kesukaan anda.Serat toppik melekat kepada rambut anda walaupun berpeluh dan kukuh mempertahankan style dan imej anda dalam keadaan extrem.

Selain itu, Toppik Hair Building Fiber yang melebatkan rambut anda turut akan meningkatkan keyakinan diri dan prestasi anda. Hal ini demikian kerana anda tidak akan lagi risau tentang pandangan orang lain yang aneh terhadap kepala anda yang botak. Dengan adanya keyakinan diri, anda lebih selesa melaksanakan kerja anda dan ini turut meningkatkan prestasi kerja anda dengan lebih efektif.

Anda juga akan menjadi lebih gemar bersosial atau bertemu dengan orang baru. Anda pasti akan menyukai penampilan anda yang baru ini, seolah – olah anda telah memperolehi nyawa yang baru.

Untuk lebih banyak testimony – testimoni tentang bagaimana Toppik Hair Building Fiber mengubah cara hidup mereka, sila kunjungi
https://toppikmalaysia.com/before-after/

Bagi anda yang belum cuba Toppik Hair Building Fiber lagi, anda mesti mencubanya kerana ia amat menakjubkan sekali. Ia boleh digunakan oleh anda bila – bila masa dan di mana – mana sahaja. Ia juga sesuai digunakan oleh semua golongan individu biarpun mereka yang sedang menjalankan rawatan kemoterapi. Untuk pengetahuan anda, harga Toppik Hair Building Fiber turut agak berpatutan dan tidak membebankan anda.
Untuk mendapatkan harga yang terbaru, silalah kunjungi ke :www.toppikmalaysia.com  untuk maklumat terkini.

Anda juga boleh menempahnya secara internet dari laman web www.toppikmalaysia.com/shop

Stay tune kepada berita rambut kami yang terbaru di www.toppikmalaysia.com/blog.

SELAMAT BERAMBUT !

Sumber : Wanista

Apakah perasaan anda tentang artikel ini?
    Please wait...
    Dengarkan Sekarang!