73370

5 Kebaikan Lobak Merah - Suria FM - Segalanya Hiburan

whatsapp-image-2017-12-07-at-7-11-14-pm-1

Mungkin ramai yang tidak suka makan sayuran hijau tapi ada yang sanggup membuat pengecualian dengan memakan sayur-sayuran yang lain.

Salah satu sayur yang agak popular adalah lobak merah. Ramai yang tidak tahu sebenarnya lobak merah mengandungi banyak khasiat dan mempunyai banyak kebaikan.

Di sini Suria senaraikan lima kebaikan memakan lobak merah.

1. Mengurangkan Risiko Barah

Di dalam lobak merah terkandung hidrat arang, fosforus, beta kerotin yang menjadikannya sangat baik untuk kesihatan tubuh. Kandungan beta kerotin, dipercaya berkesan untuk mencegah tubuh dari serangan barah. Kajian menunjukkan, orang yang memakan lobak merah 2 kali sehari, dapat menurunkan 17 % risiko penyakit barah payudara.

Kajian lain juga menunjukkan bahwa lobak merah dapat mengurangi risiko barah paru-paru, barah payudara dan barah usus besar. Pakar menemukan zat falcarinol dan falcarindiol yang merupakan zat anti-barah.

Sebuah kajian menunjukkan risiko payudara 1/3 lebih rendah dari tikus yang memakan lobak merah.

2. Mengurangkan Risiko Penyakit Jantung

Memakan 6 biji lobak merah dalam seminggu, menurut kajian universiti Harvard baru-baru ini, dapat mengurangi risiko kolesterol tidak baik dalam tubuh, yang dapat mengurangkan risiko penyakit jantung. Zat antioksidan dalam lobak merah juga membantu menurunkan tekanan darah tinggi, yang dapat menggalakkan penyakit jantung.

whatsapp-image-2017-12-07-at-7-11-14-pm

3. Mencegah angin akhmar atau Strok

Kajian yang dilakukan di Harvard menunjukkan bahawa pengambilan enam lobak merah satu minggu dapat mengurangkan risiko penyakit strok atau angin akhmar dibandingkan dengan orang yang hanya mengambil satu biji sebulan.

4. Baik Untuk Kesihatan Mata

Lobak merah kaya akan kandungan beta-kerotin, yang diubah menjadi vitamin A dalam hati. Vitamin A ditransformasikan dalam retina, untuk rhodopsin, pigmen ungu yang diperlukan untuk mempertajam penglihatan di malam hari.

Beta-kerotin juga telah dapat melindungi dari degenerasi makula dan katarak yang merupakan salah satu masalah kesihatan mata yang sering terjadi pada orang tua. Sebuah kajian menunjukkan bahawa orang yang mengambil beta-kerotin memiliki risiko 40% lebih rendah dari degenerasi makula dibandingkan dengan mereka yang tidak mengambilnya.

whatsapp-image-2017-12-07-at-7-11-14-pm-2

5. Baik Untuk Kesihatan buah pinggang

Sifat penyembuhan dalam jus lobak merah sangat membantu untuk membersihkan dan menyaring buah pinggang. Meskipun pakar mengatakan bahawa orang dengan penyakit buah pinggang tidak boleh minum jus, ternyata lain halnya dengan lobak merah, sayuran ini sangat bagus untuk menjaga kesihatan buah pinggang.

Apakah perasaan anda tentang artikel ini?
    Please wait...
    Dengarkan Sekarang!