101516

Filem Perancis ‘The Specials’ Meningkatkan Kempen Kesedaran Autisme - Suria FM - Segalanya Hiburan

Sebagai sebahagian daripada tanggungjawab sosial korporat, Golden Screen Cinemas (GSC) terus meningkatkan kesedaran untuk autisme dengan kempen terbarunya “We Are All Special”. Kempen ini dimulakan dengan pelancaran filem Perancis, The Specials, yang mula ditayangkan pada 24 September di 23 pawagam GSC di seluruh negara termasuk Aurum Theatre. 

 Sama seperti filem lain yang pernah ditayangkan oleh GSC sebelum ini termasuk Redha pada tahun 2016 dan The Wayang Kids di 2018, RM1 daripada setiap tiket untuk tayangan The Specials yang dijual akan disumbangkan kepada badan amal dan organisasi autisme terpilih.

Diadaptasi dari kisah benar, The Specials diarah oleh pengarah terkenal Perancis, Olivier Nakache dan Éric Toledano, yang juga terkenal dengan karya Those Happy Days dan The Intouchables. Dengan The Specials, mereka membawa penonton ke dalam dunia Bruno dan Malik, yang masing-masing membimbing anak-anak autistik dan remaja yang bermasalah.

 Kedua-dua Bruno dan Malik melatih anak-anak muda yang bermasalah untuk mengendalikan kes autisme yang dikategorikan sebagai “sangat kompleks”, justeru itu menyampaikan sebuah kisah yang indah mengenai persahabatan dan keazaman. Filem yang menyentuh hati ini memberikan penonton gambaran ringkas tentang kehidupan keperibadian istimewa ini dan ikatan kuat yang mereka terjalin bersama.

Berharga hanya RM15 setiap tiket, The Specials ditayang secara eksklusif di GSC. Syarikat dan organisasi yang berminat untuk mengadakan tayangan filem swasta atau kutipan dana persendirian untuk diberikan semula kepada badan amal autisme pilihan mereka juga boleh menempah dewan tayangan untuk menonton The Specials.

Selain daripada menayangkan filem, GSC juga akan menganjurkan bazar amal pada 27 September dan 4 Oktober, serta pameran karya seni oleh seniman autistik Malaysia di Aurum Theatre, The Gardens Mall, yang akan berlangsung selama dua minggu dari 24 September hingga 7 Oktober.

 Bazar tersebut akan beroperasi dari jam 11 pagi hingga 6 petang pada dua hari Ahad berturut-turut, membolehkan orang ramai menikmati dan membeli barang makanan dan barang buatan tangan oleh kanak-kanak dan orang dewasa muda dari Autism Café Project (ACP). Selain itu, mereka juga dapat melihat dan membeli karya seniman seperti Wan Jamila (artjamila), Amira Daniea (Seni Daniea), Luqman Hakim, dan Yuri Azzari. Kemasukan ke bazar dan pameran adalah percuma.

Untuk menyokong kempen tersebut, GSC juga telah menghasilkan kemeja-T eksklusif berwarna biru tua, yang menampilkan slogan “We Are All Special”. Berharga RM29.90 sehelai, baju ini akan dijual di bazar dan juga dijual secara dalam talian melalui Keepsake di shop.gsc.com.my.

Seperti The Specials,  RM1 daripada penjualan setiap baju juga akan disumbangkan kepada badan amal dan organisasi autisme yang terpilih.

“Sebagai pawagam terkemuka di Malaysia, kami mempunyai tanggungjawab untuk menggunakan pengaruh kami untuk kebaikan. Lebih dari sekadar meningkatkan kesedaran untuk ASD, ia adalah amat penting untuk kita bersikap baik dan membantu masyarakat memahami cabaran yang dialami oleh mereka yang hidup dengan autisme. Dengan kempen ini, kami berharap dapat memberikan sokongan kepada masyarakat yang memerlukannya, ”kata Shirley Low, Ketua Pegawai Pemasaran, GSC.

Artikel sumbangan : Shah Shamshiri

Apakah perasaan anda tentang artikel ini?
    Please wait...
    Dengarkan Sekarang!