87650

Percutian Sehangat Asmara Di Pulau Kandolhu Maldives - Suria FM - Segalanya Hiburan

Setiap pasangan yang sedang hangat bercinta, pasti mengimpikan satu percutian yang penuh romantis untuk dikenang selamanya. Bagi anda yang baru diijabkabul dan masih tercari-cari lokasi untuk berbulan madu, apa kata anda cuba memadu asmara di Pulau Kandolhu Maldives.

Pulau yang terletak 70 kilometer dari bandar Male ini sangat sesuai untuk mereka yang dambakan percutian penuh privasi dan intimasi kerana hanya terdapat 30 buah villa di atas pulau.

Jika dilihat dari pandangan atas, pulau ini kelihatan seolah-olah berbentuk hati yang dikelilingi oleh terumbu karang dan air laut berwarna biru firus.

Percaya atau tidak anda boleh berenang dan snorkeling mengelilingi pulau ini dan hanya mengambil masa kurang dari 1 jam untuk selesai satu pusingan.

Terdapat 5 jenis villa yang disediakan disini merangkumi ‘Jacuzzi Beach villas’, ‘Pool Villas’, ‘Duplex Pool Villas’, ‘Ocean Villas’, dan ‘Ocean Pool Villas’. Penulis amat bertuah kerana diberi peluang untuk merasai sendiri pengalaman menginap di dua jenis villa yang berbeza.

Disebabkan penulis sudah menginap di Pulau Kuramathi terlebih dahulu, jadi perjalanan ke Pulau Kandolhu ini hanya memakan masa selama lebih kurang 30 minit menaiki bot laju.

Usai tiba, penulis disambut mesra oleh pegawai perhubungan awam yang bertugas dan dibawa ke ruangan menyambut tetamu untuk menikmati penyejuk tekak serta tuala lembab untuk mengembalikan kesegaran.

Suasana di pulau ini agak sunyi kerana tidak ramai yang menghuni di sini. Malah saiz pulau ini juga sangat comel dan anda boleh berjalan mengelilingi pulau ini dalam masa 5-10 minit sahaja.

Untuk hari pertama, penulis diberi peluang untuk menginap di ‘Ocean Villa’ iaitu villa atas air yang menghadap hamparan lautan yang luas terbentang. Untungnya saya kerana villa ini betul-betul menghadap ke arah matahari terbenam.

Salah satu kelebihan yang ada di Pulau Kandolhu ini yang tiada di pulau-pulau lain di Maldives ialah setiap Villa disediakan kamera Go-Pro untuk digunakan penginap sepanjang berada di pulau ini. Jadi anda tidak perlu khuatir jika terlupa membawa kamera sendiri kerana setiap detik anda pasti akan dirakam.

Selain itu setiap bilik di Villa ini turut menyediakan I-Pad, peralatan untuk aktiviti pantai serta internet berkelajuan tinggi. Dengan adanya I-Pad yang memuatkan segala maklumat mengenai pulau ini, amat mudah untuk anda melakukan segala aktiviti termasuklah melihat menu makanan di setiap restoran. Anda juga boleh membawa I-Pad ini kemana-mana sahaja di kawasan pulau.

Menariknya di Villa ini, anda boleh terus turun dari beranda untuk menikmati pengalaman snorkeling yang menakjubkan. Sesekali jika bertuah akan ada penyu yang akan menyinggah di hadapan villa anda. Dan penulis sangat bertuah berpeluang melihat sindiri di depan mata kehadiran penyu di hadapan villa.

Peluang untuk menatap matahari terbenam dari ruangan bilik sendiri digunakan sepenuhnya. Puas rasanya dapat menikmati keindahan langit senja yang perlahan-lahan bertukar warna sehingga matahari tenggelam sepenuhnya di dasar lautan luas terbentang. Sungguh mengasyikkan!

Malam menjelma, perut juga sudah mula berkeroncong, peluang untuk menikmati makan malam disini adalah antara yang paling dinantikan. Mana tidaknya terdapat 5 buah restoran di atas pulau kecil ini. Dan anda boleh pilih untuk menikmati dimana-mana restoran disini kerana semuanya sudah termasuk di dalam pakej penginapan di sini. Antara restoran yang terdapat di pulau ini ialah The Market, Olive, Sea Grill, Banzai dan Ata Ora.

 

 

Menariknya terdapat juga menu masakan Melayu disini seperti sate ikan, nasi goreng dan juga kari ayam. Apa lagi, peluang ini digunakan sebaiknya penulis untuk melepaskan rindu terhadap masakan Malaysia.

Makanan laut disini semuanya segar-segar belaka kerana di tangkap di laut berhampiran. Di restoran Sea Grill anda boleh melihat sendiri bagaimana chef yang bertugas di sini menyediakan makanan.

Hidangan-hidangan yang lazat disini dicipta oleh Chef terkemuka dari Perancis iaitu Chef Mickael Farina.

Masuk hari kedua penulis diberi peluang untuk menginap di Villa kedua iaitu di Jacuzzi Beach Villa. Villa ini terletak di bahagian pantai di mana katil bilik ini menghadap ke luar pantai. Menariknya bilik ini turut menyediakan jakuzi serta pancur terbuka bertaraf spa. Setiap villa di sini mempunyai kemudahan yang sama seperti kamera Go-Pro dan juga I-Pad.

 

Peluang menginap di Villa berdekatan pantai ini digunakan sepenuhnya untuk lepak santai di kerusi malas sambil menelaah karya kegemaran sambil menghirup air kelapa segar. Nyaman sekali!

Bertuahnya kujungan penulis ke sini kerana diberi peluang untuk bersnorkeling sambil ditemani petugas yang mengendalikan aktiviti ini. Lebih menyeronokan kerana beliau tahu dimana spot yang menarik untuk kami melihat hidupan akua yang unik dan cantik.

Ibarat memasuki ke alam yang lain, keindahan dunia marin di sini sukar untuk digambarkan dengan kata-kata. Pelbagai jenis hidupan laut yang cantik dan unik ada disini. Malah ada sesetengahnya yang tidak terjangkau dek akal.

Penulis turut dibawa menyelusuri ke tempat istimewa penyu bermain. Penyu disini sangat jinak malah seakan menerima kunjungan kami kesini kerana asyik berenang berdekatan kami. Sempat juga penulis merakam gambar kenangan dibawah air bersama hidupan istimewa ini. Mujur ada kamera Go-Pro.

Terlampau asyik menikmati keindahan hidupan dalam air ini sehingga tidak terasa sudah hampir satu pulau telah dikelilingi. Begitulah asyiknya melakukan aktiviti snorkeling di sini.

Pelbagai jenis sukan air tidak bermotor ditawarkan di Pulau Kandolhu ini antaranya luncur angin, perahu dayung berdiri, pelayaran katamaran, bot belayar dan kayak.

Selepas puas bermain air, penulis diberi keistimewaan untuk memanjakan diri di Spa Veru yang terletak di tengah-tengah pulau ini. Ibarat pucuk dicita ulam mendatang, tawaran untuk merehatkan diri ini diterima dengan hati yang terbuka dan berbunga. Mana tidaknya, badan juga sudah lenguh-lenguh kerana asyik berenang, kulit juga sudah terbakar disambar sinaran mentari. Inilah masa yang terbaik untuk merawat kembali tubuh supaya kembali bugar.

Tidak terasa satu jam sudah berlalu, begitulah asyiknya menikmati kehebatan urutan di Spa Veru yang dikendalikan oleh petugas yang begitu berkemahiran. Sesi memanjakan diri diteruskan di villa kerana disana juga terdapat jakuzi dengan fungsi urutan dari tekanan air. Sungguh relaks sekali saat tubuh terendam di dalam lautan buih harum bersama urutan terapi dari tekanan air jakuzi.

Sebelum berangkat pulang, penginap disini akan diberikan ‘pendrive’ sebagai tanda penghargaan di mana ‘pendrive’ itu memuatkan segala foto dan video yang dirakam menggunakan kamera Go-Pro yang disediakan.

Penulis memilih untuk pulang menggunakan pengangkutan udara iaitu ‘Seaplane’ untuk ke lapangan terbang kerana mahu menjimatkan masa. Nyata pengalaman menginap di Pulau Kandolhu ini tidak akan dilupakan buat selamanya. Jika ada rezeki, pasti akan kembali ke sini lagi.

Untuk maklumat lanjut mengenai Pulau Kandolhu ini, anda boleh layarai laman sesawang www.kondaldu.com. Menariknya jika anda lawati laman sesawang ini, anda boleh terus bersembang atau bertanya secara langsung dengan petugas di pulau ini menerusi ‘live chat’. Selamat mencuba.

Apakah perasaan anda tentang artikel ini?
    Please wait...
    Dengarkan Sekarang!