90475

CintaKu Kristal Buah Tangan Terbaru Kristal - Suria FM - Segalanya Hiburan

Pasti ramai yang tahu bahawa Kristal adalah sebuah kumpulan yang terdiri daripada empat orang remaja lelaki yang telah ditubuhkan sejak tahun 1998. Kumpulan ini memperjuangkan genre muzik Melayu Pop Rock  dan mula dikenali dengan lagu ‘Seragam Hitam’ dan ‘Membisu’ menerusi album pertama mereka berjudul ‘Semut & Lebah’. Kemudian mereka terus mengukir nama pada tahun 2002 dengan lagu ‘Delaila’ dan ‘Resam Pak Belalang’ menerusi album kedua mereka ‘Pak Belalang’. Mereka telah mengeluarkan 12 album yang telah menampilkan ramai komposer-komposer besar tanah air seperti M.Nasir, Loloq, Tam Spider, Joe Wings dan ramai lagi.

Kini tahun 2018, mereka muncul semula dengan single terbaru berjudul ‘CintaKu Kristal’. Sebuah lagu ciptaan Pak Long yang juga komposer lagu ‘Selagi Ada Rindu’ dan ‘Cinta Pantai Merdeka’. Lagu yang mengisahkan tentang rasa cinta terhadap individu yang dicintai dan yang pasti cinta yang kekal abadi kepada yang maha Esa. CintaKu Kristal ini bergenre slow rock di mana ia masih mengekalkan konsep lagu Kristal serta muzik yang lebih segar. Lagu ini mengambil masa dua hingga tiga bulan untuk disiapkan bagi memastikan susunan muzik dan melodi masih kekal dan tidak lari dari konsep lagu Kristal yang terdahulu.

Uniknya lagu ‘CintaKu Kristal’ kali ini, mereka bakal tampil dengan vokalis baru iaitu Kecik Ogie yang berjiwa Rock serta mempunyai nada suara yang unik serta sudah pasti membawa satu kelainan terhadap kumpulan Kristal. Selain itu, beliau mampu untuk membawa lagu-lagu Kristal dengan begitu baik sekali. Bekerjasama dengan beliau amat mudah malahan ahli anggota yang lain juga menerima kehadiran beliau dengan tangan terbuka. Tiga ahli anggota kumpulan Kristal yang masih kekal sama iaitu Muhamad Rodi Baharuddin (Rodi) sebagai gitaris, Muhamad Ashraff Baharuddin (Acap) sebagai pemain dram, Muhammad Afifi Bin Nor Mohamed (Kechiq Afifi) sebagai bassist dan Mohammad Fairuz Bin Kamarudin (Kecik Ogie) sebagai vokalis.

 

Apakah perasaan anda tentang artikel ini?
    Please wait...
    Dengarkan Sekarang!