72863

Fazley Menerajui Program Masakan Atas Talian; Anak Rembau Ke Australia - Suria FM - Segalanya Hiburan

img_1673

Berawal penghasilan naskhah masakan asli Negeri Sembilan, My Sucre Story dipilih mengungguli kategori Buku Resipi Terbaik Dari Personaliti TV Luar Eropah sempena Pertandingan Buku Resepi Antarabangsa 2016 ditambah dirinya sebagai anak jati Rembau, institut yang menawarkan pengajian seni kulinari serta pengurusan hotel terbaik sejak tahun 1985, Le Cordon Bleu (LCD) telah memilih penyanyi dan cef selebriti, Dato’ Fazley Yaakob, untuk mengepalai program siri masakan atas talian, ‘Anak Rembau Ke Australia’.

Dibawa secara eksklusif oleh LCB Paris dan Australia, Mazola Cooking Oil sebagi penaja manakala Astra Holidays (penaja bersama), program berpaksi memberikan kesedaran terhadap menu atau masakan Negeri Sembilan ke Australia itu diisikan 5 episod dengan setiap satunya berdurasi kurang 4 minit terangkum penggambaran di tiga buah negeri; Adelaide, Sydney dan Melbourne.

img_1449

Sebab utama program ini mengangkat judul Anak Rembau Ke Australia, jelas Fazley yang merupakan pengasas SukaSucre Bistro bertema menu ‘From Rembau To Paris’ itu berkongsi bahawa beliau pernah ke Le Cordon Bleu (LCB) Sydney sebelum ini bagi melibatkan diri dalam kelas masakan Negeri Sembilan.

img_4531

“Rentetan itu, LCB merasakan terdapat kekurangan cef yang memfokus masakan Asia Tenggara berbanding menu negara Cina, Thailand, Vietnam, Jepun dan Korea yang sudah lama popular di luar. Justeru, mereka meyakini bahawa saya boleh mula mempopularkan hidangan Melayu dengan resepi tempat kelahiran saya terlebih dulu kepada para pelajar LCB serta orang luar,” ujar beliau yang dipilih sebagai penerima Anugerah Alumni Paling Cemerlang sempena Malam Gala Alumni LCD pada 18 September lalu sekaligus mengharumkan nama Malaysia.

Berkongsi detik sepanjang mengepalai kembara jauh Anak Rembau Ke Australia selama seminggu itu, bapa kepada empat cahaya mata ini turut menempuhi pelbagai pengalaman salah satunya; bahan-bahan mentah yang dibawa dari Malaysia telah ditahan dan dibuang oleh pihak kastam di negara tersebut bertujuan mengelakkan keracunan atau pencemaran terhadap hasil tanaman mereka.

img_2301

“Selain itu, saya menemui ramai pelajar dari Asia tidak tahu cara hendak kopek kelapa bagi mengeluarkan air dan isinya. Malah, ada yang tidak pernah memegang kelapa segar terutama mereka dari Hong Kong dan Cina.” akhiri Fazley yang turut diundang sebagai juri bagi pertandingan masakan di antara para graduan di sana anjuran Kelab UMNO Australia Sydney (KUASYDNEY) semasa pengembaraan Anak Rembau Ke Australia berlangsung.

img_4034

Menariknya, LCB New Zealand, London, Paris dan seluruh Eropah termasuk Madrid serta Lebanon telah menjemput Fazley bagi mengadakan kelas masakan sama yang dijadualkan menjalani penggambaran tidak lama lagi.

img_4227

Untuk menonton perjalanan Anak Rembau Ke Australia, peminat boleh melanggan dan melayari laman YouTube; http://youtube.com/fazleyyaakob dengan episod pertama (Adelaide) dimuat naik pada 15 Disember lalu.

Berkongsi perkembangan terkini, pelantun lagu Ketiadaan itu bakal muncul menerusi sebuah program masakan bersama cef legenda, Martin Yan terbitan Asian Food Channel di samping program kulinari lain bercirikan fusion tempatan dan usai menamatkan pengajian kulinari keempat bagi pengkhususan pembuatan roti tradisional Perancis di LCB Paris baru-baru ini.

Gambar oleh : @theshahrulizzat // @sukasucrestudio

Apakah perasaan anda tentang artikel ini?
Please wait...
Dengarkan Sekarang!