72443

'Mimpi' Persis - Suria FM - Segalanya Hiburan

persis01

Nama kumpulan rock ini mungkin masih baru dalam industri muzik tempatan, namun buat pengikut dunia hiburan Malaysia, pasti ada yang ingat bahawa kumpulan berbakat yang dikenali sebagai Persis ini pernah tercalon dalam kategori akhir Persembahan Vokal Terbaik Di Dalam Lagu (Lelaki) di Anugerah Industri Muzik (AIM) ke-21 pada tahun 2014.

Kini, Persis muncul dengan single terbaru berjudul ‘Mimpi’ ciptaan ahli kumpulan itu sendiri iaitu Khairul Nizam Idris setelah beberapa tahun menyepi.

Kumpulan yang sinonim dengan genre rock Moden dan progresif ini diaggotai lima pemuzik tegar berpengalaman besar iaitu Khairul Nizam Idris (vokal), Mohamad Izwan Talhah (gitar), Wan Zulfizrin Mohd. Zin (gitar), Rajwan Juni (dram) dan Nor Zahari Zakaria (bass).

‘Mimpi’ merupakan sebuah lagu bergenre rock moden yang merupakan trademark Persis sejak pertama kali diperkenalkan. Alunan muzik yang tidak begitu ‘keras’ dan sedap didengar merupakan intipati utama dan bakal menggamit halwa telinga penggemar muzik rock tempatan.

Lagu ini berkisar luahan jiwa seseorang yang harus akur dengan perpisahan dan terpaksa menerima takdir bahawa kekasihnya telah menemui cinta lain. Walaupun perit untuk menerima hakikat, cintanya terhadap bekas kekasih tetap utuh dan hanya mampu melihat kebahagiaan orang tersayang dari jauh dan kadang-kadang terasa seakan-akan ‘Mimpi’.

persis05
“Pasti ramai di luar sana yang pernah kecewa dan putus cinta, akan tetapi terus mahukan bekas kekasihnya bahagia di samping cinta barunya. Saya terjemahkan perasaan itu dalam single ini kerana apa yang kita semua lalui dapat mematangkan diri tentang kehidupan dan belajar untuk memperbaiki diri. Tak salah untuk rasa sedih dan “move on” selepas itu kerana masing-masing ada cerita tersendiri dan apabila ia berlalu, ia terasa bagai ‘Mimpi’,” ujar Khairul Nizam.
Pihak Sony Music Entertainment Malaysia yakin bahawa dengan terlahirnya single terbaru ini dapat mengubati rindu peminat Persis yang tertunggu-tunggu buah tangan terbaru kumpulan ini serta memberitahu peminat di luar sana bahawa Persis masih lagi bertapak di persada muzik Malaysia dengan teguhnya.
Menurut ketua kumpulan ini, Nor Zahari, mereka terasa bagai dilahirkan semula dengan kemunculan single ini.
“Saya berasa amat bersyukur dan terasa hidup kembali dengan ‘Mimpi’ setelah lama kami menyepi tanpa lagu baru. Walaupun begitu, kami masih aktif membuat persembahan di sana sini dan terus berkarya kerana passion terhadap bidang seni yang mendalam,” jelasnya.
‘Mimpi’ boleh dimuat-turun di iTunes dan stream menerusi portal muzik terpilih antaranya Apple Music, Deezer, JOOX Music, KKBox, Raku, Spotify dan Yonder Music.

Untuk lebih banyak berita hiburan dan sensasi klik di sini

Apakah perasaan anda tentang artikel ini?
Please wait...
Dengarkan Sekarang!