90686

Pelbagai Tarikan dan Persembahan di PJ Fair 2018 ! - Suria FM - Segalanya Hiburan

Majlis Bandaraya Petaling Jaya sekali lagi meneruskan acara tahunan mereka, Festival Petaling Jaya atau lebih dikenali sebagai PJ Fair yang bertujuan mempromosikan bandaraya tersebut bermula 4 November ini.

Festival yang bakal diadakan selama seminggu itu akan menyajikan ajnas tarikan dan acara dengan tema  ‘International Folklore Festival’.

Datuk Bandar Petaling Jaya, Datuk Mohd. Azizi Mohd. Zain menyatakan bahawa, PJ Fair bertujuan mempromosikan bandaraya Petaling Jaya sebagai kota seni dan destinasi pelancongan antarabangsa menerusi kepelbagaian budaya komunitinya.

Tambahnya, PJ Fair juga bertujuan menyokong pelaksanaan Pelan Induk PJ Sustainable 2030 dan dasar- dasar perbandaran di peringkat global khususnya berkaitan dengan aspek pembangunan budaya dan komuniti.

“Program utama festival menjurus kepada mempromosikan keharmonian budaya dan kesenian masyarakat setempat dan antarabangsa. “Penggunaan tema yang sama kerana mahu mengembalikan kemeriahan budaya seperti yang diadakan pada tahun 2014 dengan penyertaan pelbagai budaya luar negara,” katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Antara aktiviti yang akan diadakan sepanjang PJ Fair kelak ialah persembahan kebudayaan, konsert artis tempatan, pelbagai pertandingan termasuk memancing, larian dan lain-lain.

Kemuncak acara akan diadakan pada 10 November dengan persembahan etnik sembilan negara termasuk Indonesia, Jepun. Iran, Korea, Filipuna, Finland, Botswana selain Malaysia sendiri.

Negara-negara tersebut terdiri daripada program PJ Friendship City dan International Council of Folklore Festival and Folk Arts Organisations (CIOFF) iaitu pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di bawah seliaan UNESCO.

Konsert artis tempatan yang dinamakan Konsert Evolusi PJ pula akan menampilkan Akim & The Majistret, Waris, Ara Johari, Masya Mashitah, Santesh, Ben Laden, Ismail Izzani, Uchop, Aina Mentor dan Maynine Band.

Saluran Selangor FM pula selaku penyiar rasmi festival.

sumber : Utusan Online

 

Apakah perasaan anda tentang artikel ini?
Please wait...
Dengarkan Sekarang!